Ga naar de inhoud
Handigboekhouden.nl
  • Werkwijze
  • Tarieven
  • Dienstverlening
  • Kennisbank
  • Contact

IBAN Code

Algemeen

Inhoud van dit artikel

Wat is een IBAN Code?

Bij internationale betalingen is een iban opgeven verplicht. Iban staat voor International Bank Account Number. Een uniek nummer dat het land, de bank en de rekeninghouder weergeeft.

Wanneer heb ik een iban nummer nodig?

Iban is ingevoerd om betalingen tussen banken onderling in het internationale betalingsverkeer gemakkelijker te laten verlopen. Doe je een internationale overschrijving dan heb je dus een iban nodig; een internationaal banknummer. Naast zelf een buitenlandse betaling doen is het ook aan de orde als je een betaling van een bank uit het buitenland ontvangt.

Belangrijk om te weten als het om iban gaat

Bij internationale transacties binnen het zogenoemde SEPA-gebied volstaat het iban nummer. Heb je te maken met buitenlandse betalingen buiten het SEPA-gebied denk er dan aan dat je ook nog de bic code nodig hebt. Verwijst de bic naar een bank en de bankcode, een iban nummer verwijst altijd naar een individuele bankrekening. Zoals de afkorting omschrijft; een ‘international bank account number’.

Iban code met vergrootglas

Landen die vallen binnen het SEPA gebied

De volgende 34 landen behoren tot het zogenoemde SEPA gebied:

België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla), Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland), Zweden en Zwitserland.

Maak je geld over naar één van deze landen dan volstaat het vermelden van het iban nummer. Valt het land waar je geld naartoe over wilt maken buiten het SEPA gebied dan is ook de bic-code verplicht.

Hoe kom ik aan een iban nummer

Heb je alleen een ‘oud’ banknummer, een banknummer zonder iban? Dan is het mogelijk om het bankrekeningnummer om te zetten in een internationaal bankrekeningnummer. Dit kun je doen via de iban omrekentools op internet, zoals deze bijvoorbeeld.

Hoe een iban nummer eruit ziet?

Een iban nummer bestaat uit 11 tot 18 tekens. Je vindt het iban nummer op je rekeningafschrift, je bankpas en bij het internetbankieren als je inlogt op je rekening. Je herkent het aan hoe een iban nummer eruit ziet; een opeenvolging van letters en getallen. De eerste letters staan altijd voor de landcode van een bank, voor Nederland is dit NL.

hoe ziet een iban code eruit

Nederlandse iban

Het Nederlandse iban bestaat uit 18 cijfers en letters. Het banknummer begint met de landcode NL, een controlegetal van twee cijfers plus de 4-letterige code van de bank met daarachter het oude bankrekeningnummer van 10 cijfers.

Geschiedenis van het iban nummer

In 2014 is Nederland overgegaan op het iban systeem, waarin alle bankrekeningen zijn aangevuld met letters en cijfers. Bij betalingen werd het volledige iban nummer verplicht. België was al in 2006 overgestapt. Elk bestaand rekeningnummer werd omgezet naar een internationaal rekeningnummer. Enkele getallen en letters zijn daarbij toegevoegd. Deze geven de bank, het land en de rekeninghouder aan. Alle nummers zijn uniek.

Dat er bij internationaal betalingsverkeer een iban gebruikt moet worden is bij wet al geregeld in 2006. Een betalingsopdracht zonder iban wordt niet meer geaccepteerd door de banken sindsdien. Voor goede doelen geldt soms een uitzondering. Denk aan Giro 555.

Waar vind ik een iban nummer op mijn bankkaart

Het iban nummer op je bankrekening herken je aan de eerste twee letters. Dit is voor rekeningnummers in Nederland altijd NL.

Hulp nodig?

Wij gaan verder dan alleen het verwerken van je boekhouding
Aanvragen

Met Handigboekhouden
nooit meer:

Software nodig

Gebruik je nu moneybird, e-boekhouden of een ander pakket. Het is vanaf nu niet meer nodig. Wij werken in de het meest gerenommeerde pakket van Nederland, Exact Online. En het gebruik hiervan is gratis voor jou!

Boekhouding bijwerken

Verleden tijd voor het zelf bijhouden van je administratie. Je stuurt via app of email je bonnen door, je zorgt voor de bankkoppeling en klaar is kees voor jou! Laat de rest maar aan ons over.

Stress

Wanneer moest die btw aangifte ook alweer binnen zijn? Zit er een uiterlijke termijn op het indienen van de aangifte inkomstenbelasting? Al je zorgen zijn verleden tijd: wij zorgen voor tijdige indiening van je aangiften!

Maar wel:

Support bij vragen

Heb je vragen over het gebruik van onze systemen, of over jouw specifieke situatie? Je kunt ons bereiken via chat of email. Op afspraak is een telefonisch overleg ook mogelijk!

Boekhouding up-to-date

Je boekhouding is altijd up-to-date. Als je je bonnen en factuur aanlevert, verwerken wij deze binnen 48 uur in je boekhouding. Door ons portaal heb je dan ook altijd de juiste cijfers bij de hand.

Tijd om te ondernemen

Je boekhouding is in goede, vertrouwde handen. Geen zorgen meer over de administratieve kant van het ondernemen, maar lekker veel tijd over om aan je onderneming te werken!

Aanvragen

Meer informatie over onze diensten? Begin dan op: Online Boekhouder – Handigboekhouden.nl

Deel dit artikel

Algemeen

  • Werkwijze
  • Tarieven
  • Dienstverlening
  • Kennisbank
  • Contact
  • Werkwijze
  • Tarieven
  • Dienstverlening
  • Kennisbank
  • Contact

Contactgegevens

  • info@handigboekhouden.nl