Ga naar de inhoud
Handigboekhouden.nl
  • Werkwijze
  • Tarieven
  • Dienstverlening
  • Kennisbank
  • Contact

Restwaarde berekenen

Algemeen

Inhoud van dit artikel

Restwaarde berekenen is belangrijk

De restwaarde berekenen van een bedrijfsmiddel is een belangrijk gegeven voor je onderneming. Het is belangrijk voor je boekhouding. Je brengt hiermee in kaart hoe je er financieel voorstaat met je bedrijf. Zo ben je goed voorbereid om beslissingen te maken die essentieel zijn voor de bedrijfsvoering. Berekenen van restwaarde is eenvoudig. Je hebt enkele gegevens nodig zoals de aanschafwaarde, de geschatte afschrijving en de periode van gebruik van het product, de machine of de auto. Lees hier meer over de eenvoudige formule om de restwaarde te berekenen.

Wat is de restwaarde?

De restwaarde is de waarde die overblijft nadat je een product – machine, auto of apparaat – een bepaalde periode gebruikt hebt. Stel dat je het product op een bepaald moment wilt vervangen of verkopen dan heeft het alsnog waarde. Dit noemen we de restwaarde.

Hoeveel dat is, kun je ongeveer berekenen. Wat het in werkelijkheid is weet je pas na die bepaalde periode. De aanschafkosten zijn verlaagd door gebruik. Het product is minder waard aan het eind van de levensduur.

restwaarde berekenen

Formule voor het berekenen van de restwaarde

De restwaarde is het verschil tussen de aanschafkosten en de kosten van afschrijving.

De formule:

Aanschafwaarde – de afschrijvingskosten per jaar (x het aantal jaar) = restwaarde.

Het is belangrijk om vooraf in te schatten hoe lang je van een bepaald product gebruik wenst te maken. Voor machines, auto’s en apparaten zijn geschatte bedragen bekend die je per jaar als afschrijving verwerkt op de beginwaarde; de waarde op het moment van aanschaf. De levensduur is in de regel ook ongeveer bekend. Door voor een bepaalde periode de afschrijvingskosten af te trekken van de beginwaarde bereken je de restwaarde.

Hoe lang gebruik je een gebruiksmiddel?

Hoe lang je een bepaald product wilt gebruiken is goed om te weten. Daarmee weet je wanneer je toe bent aan het kopen van een nieuw product. Dit neem je mee in je boekhouding. Na gebruik is een product of artikel nog te verkopen tegen de restwaarde. Onthoud dat de restwaarde die je berekent altijd een geschat bedrag is. De werkelijke waarde hangt af van de marktwaarde en de conditie waarin het zich begeeft.

 

Afschrijving bepalen

Afschrijvingsregels vertellen dat je per jaar maximaal 20 % mag afschrijven op de kosten van aankoop van auto’s, machines en apparaten die je koopt voor je onderneming. Houd er ook rekening mee bij berekenen van de restwaarde van de auto dat eventuele schade moet worden meegenomen.

De restwaarde auto berekenen is het makkelijkst weer te geven via een voorbeeld:

Stel je koopt een bestelbus van ….

De afschrijving die geldt voor de bestelbus is ….. per jaar.

Door voor een bepaald aantal jaren de afschrijvingskosten af te trekken van aanschafkosten – de waarde bij aankoop – kom je uit op de restwaarde van de auto. De dagwaarde. De waarde bij verkoop op moment x.

afschrijving bepalen gebruiksmiddelen

Het spreekt voor zich dat een auto bij verkoop minder opbrengt na gebruik. Dat is bij (bijna) alle spullen zo. Bij intensief gebruik kan een auto in werkelijkheid een grotere afschrijving ondervinden dan de geschatte afschrijving. Andersom kan een auto ook een hogere restwaarde krijgen als het onderhoud en de service goed is en het gebruik zuinig. De kilometerstand is een essentieel gegeven bij het bepalen van de restwaarde van de auto. Houd daar rekening mee. Maar ook de betrouwbaarheid van een merk speelt een essentiële rol bij het bepalen van de afschrijving. Bij het Nibud vind je een rekentool die een goede indicatie geeft van de kosten van de auto.

De meest gebruikte methode voor het berekenen van de afschrijving is de lineaire methode: elk jaar schrijf je een vast percentage af op de aanschafkosten van de auto.

Hulp nodig?

Wij gaan verder dan alleen het verwerken van je boekhouding
Aanvragen

Met Handigboekhouden
nooit meer:

Software nodig

Gebruik je nu moneybird, e-boekhouden of een ander pakket. Het is vanaf nu niet meer nodig. Wij werken in de het meest gerenommeerde pakket van Nederland, Exact Online. En het gebruik hiervan is gratis voor jou!

Boekhouding bijwerken

Verleden tijd voor het zelf bijhouden van je administratie. Je stuurt via app of email je bonnen door, je zorgt voor de bankkoppeling en klaar is kees voor jou! Laat de rest maar aan ons over.

Stress

Wanneer moest die btw aangifte ook alweer binnen zijn? Zit er een uiterlijke termijn op het indienen van de aangifte inkomstenbelasting? Al je zorgen zijn verleden tijd: wij zorgen voor tijdige indiening van je aangiften!

Maar wel:

Support bij vragen

Heb je vragen over het gebruik van onze systemen, of over jouw specifieke situatie? Je kunt ons bereiken via chat of email. Op afspraak is een telefonisch overleg ook mogelijk!

Boekhouding up-to-date

Je boekhouding is altijd up-to-date. Als je je bonnen en factuur aanlevert, verwerken wij deze binnen 48 uur in je boekhouding. Door ons portaal heb je dan ook altijd de juiste cijfers bij de hand.

Tijd om te ondernemen

Je boekhouding is in goede, vertrouwde handen. Geen zorgen meer over de administratieve kant van het ondernemen, maar lekker veel tijd over om aan je onderneming te werken!

Aanvragen

Meer informatie over onze diensten? Begin dan op: Online Boekhouder – Handigboekhouden.nl

Deel dit artikel

Algemeen

  • Werkwijze
  • Tarieven
  • Dienstverlening
  • Kennisbank
  • Contact
Menu
  • Werkwijze
  • Tarieven
  • Dienstverlening
  • Kennisbank
  • Contact

Contactgegevens

  • info@handigboekhouden.nl