Wanneer wordt btw verlegd?
Wanneer wordt btw verlegd? Een vraag die je als ondernemer zomaar op een dag kan bezighouden. Btw verleggen komt voor in een aantal situaties, verderop in het artikel sommen we ze voor je op. Zaken doen met het buitenland is er één van. Maar ook onderaanneming en personeel uitlenen bij bedrijven in de bouw, scheepsbouw, schoonmaak of bij hoveniers hebben te maken met btw verleggen. Dat zijn de meest voorkomende. Wat je moet doen als je te maken krijgt met de btw verleggingsregeling vertellen we in dit artikel.
Btw in rekening brengen
De belastingdienst in Nederland vraagt dat er btw in rekening wordt gebracht over producten en diensten die in Nederland gebruikt worden. De reden dat btw verlegd wordt heeft onder andere hiermee te maken. Lever je een product of dienst welke NIET in Nederland gebruikt wordt dan hoef je hier geen belasting over te berekenen. In deze gevallen heb je de btw verlegd en betaalt de ontvanger van de goederen of diensten het btw bedrag in zijn of haar land bij de btw aangifte.
Wat het voor jou als ondernemer betekent
Het verleggen van de btw betekent dat het btw bedrag van de één naar de ander wordt overgedragen. Bij het leveren van goederen of diensten aan bedrijven buiten Nederland (maar binnen de EU) wordt de btw overgedragen naar het andere land en hoef je dat in Nederland niet te doen. De btw wordt niet op de factuur genoteerd maar verlegd naar de afnemer van de goederen of diensten. Deze betaalt dan het btw bedrag in eigen land. Heb je hier mee te maken dan is het belangrijk om aan het volgende te denken. Zorg voor vermelding van het btw nummer van de afnemer op de factuur. Dit is verplicht. Zo kan deze de verlegde btw in zijn eigen btw aangifte verwerken.
Rubriek 3 prestaties
Tevens dien je in geval van verkopen van je goederen of dienst in het buitenland (maar binnen de EU) een opgaaf Intracommunautaire prestaties te doen. Deze dient aan te sluiten aan rubriek 3b in je btw-aangifte.
Btw naar jou verlegd: prestaties uit het buitenland
Andersom zal het wellicht ook voorkomen dat je als ondernemer iets koopt van een bedrijf dat niet in Nederland gevestigd is (maar wél binnen de EU). Zo krijg je te maken met: de btw is verlegd. In die gevallen hoef je de btw niet aan de leverancier te betalen maar betaal je het btw bedrag in Nederland. We spreken van verlegde btw. De btw is naar jou verlegd. De btw noteer je bij prestaties uit het buitenland wanneer je de btw aangifte doet.
Dit btw bedrag kun je direct in mindering brengen als voorheffing. Per saldo betaal je dus geen btw.
Verlegde btw binnen Nederland
Naast de btw verleggen naar het buitenland kan het ook zijn dat de btw verlegd wordt naar een andere ondernemer in Nederland. Hier heb je mee te maken als je personeel uitleent aan derden of bij onderaanneming. In deze situaties wordt btw verlegd naar de tweede partij en zal de btw door deze partij verwerkt worden in de administratie. In dit geval noteer je het btw bedrag in de btw-aangifte in rubriek 1 prestaties binnenland.
Btw verleggingsregeling
Omdat btw verleggen in diverse situaties aan de orde is sommen we hieronder op in welke gevallen de btw verleggingsregeling van toepassing is:
- zaken doen met bedrijven gevestigd in het buitenland
- onderaanneming en het uitlenen van personeel in de bouw, schoonmaak en bij hoveniers
- onroerende zaken
- executieverkopen
- mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets
- afval en oude materialen
- verkoop van goud
- overdracht emissierecht
- telecommunicatiediensten
- levering van gas certificaten
- levering van elektriciteit certificaten
Hoe verleg je de btw op je factuur
Normaal gesproken stuur je een factuur met btw naar de koper van jouw product of dienst. In die gevallen dat er sprake is van het verleggen van de btw gaat het op een andere manier. Het btw bedrag staat niet op de factuur en breng je niet in rekening. Het is verplicht dat op de factuur btw verlegd komt te staan. Je moet dit vermelden op de factuur (met vermelding van “btw verlegd” of “VAT reverse charge”), net als naar wie je de btw hebt verlegd. Dit doe je door het btw identificatienummer duidelijk op de factuur te noteren. Hier geef je aan dat de ontvanger de btw in zijn btw aangifte kan opnemen. Op die manier heb je de btw verlegd. Als ondernemer blijf je zelf verantwoordelijk dat je de btw verlegt en of het bedrijf in aanmerking komt voor het verleggen van de btw.
De btw aangifte
Bij het verwerken van de btw aangifte en het doen van de belasting zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten als het gaat over de btw verleggen:
Rubriek 1c:
Deze gebruik je als je onder andere de btw hebt verlegd naar je klant;
Rubriek 2a:
Deze gebruik je als je leverancier de omzetbelasting naar jou heeft verlegd. Dit is het geval als je bijvoorbeeld hoofdaannemer bent van een project.
Rubriek 3b:
Deze gebruik je als je goederen/diensten verkoopt binnen de EU (maar niet in Nederland)
Rubriek 4b:
Deze gebruik je in geval je goederen binnen de EU (maar niet in Nederland) hebt ingekocht.
Rubriek 5b:
Mocht je rubriek 4b gebruiken, dan vermeld je eenzelfde bedrag als voorheffing. Deze mag je gelijk ook in mindering brengen, aftrekken als voorbelasting. Deze voorheffing vermeld je in rubriek 5b.