Wat is een bic code?
De afkorting BIC staat voor Business Identifier Code. Een bic code is een identificatie van banken; de bank identificatie code of met de internationale term ‘bank identifier code’. Een internationale code die banken gebruiken voor het internationale betalingsverkeer. Aan de bic code kun je zien welke bank er aan de tegenrekening is gekoppeld. Maar ook in welk land en in welke stad deze bank zich bevindt. De bic code wordt ook wel swift code genoemd. Swift code is de oude benaming van bic.
Wanneer heb je een bic nodig?
Een bic code heb je nodig wanneer je geld wilt overmaken naar een rekeningnummer in het buitenland. Dat zijn de zogenoemde internationale overschrijvingen per bank. De bic code is dan verplicht. Specifieker gezegd geldt dit voor een internationale overschrijving naar een land buiten de EU. Of andersom, van het buitenland naar Nederland. Behalve bij internationale overboekingen tussen banken onderling komt deze bic code ook voor bij een automatische incasso. Binnen de EU gelden andere regels.
Geld overmaken binnen de EU
Bij betalingen naar een andere bank in een land binnen de EU, is een bic code namelijk niet vereist. Doordat het gebruik verplicht gesteld is sinds 2007 zijn deze processen door de Nederlandse banken inmiddels geautomatiseerd. De bic wordt automatisch ingevuld bij een overboeking naar een ander EU land. Is dat even gemakkelijk! Dat scheelt je zo weer een handeling.
Zeg je bic dan valt meestal ook de term iban
Naast een bic code heb je bij internationale overboekingen dus ook het International Bank Account Number nodig. Kortweg iban. Dit unieke nummer geeft het land, de bank en de rekeninghouder aan. De iban code vind je op je rekeningafschrift, je betaalpas en als je inlogt om te internetbankieren.
Landen die binnen de EU vallen
Naast Nederland vallen de volgende landen onder de EU:
België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden.
Wat wel verplicht is bij betalingen binnen deze landen is een iban. Het internationale bank account nummer.
Waar vind ik de bic van mijn bank?
Iedere bank heeft een eigen bic of swift code. Deze bank identifier code vind je door in de browser de naam van de bank en het land te kiezen. Of de bank plus bic. De bic van bijvoorbeeld de Rabobank verschijnt dan in de browser: RABONL2U of die van de KNAB: KNABNL2H.
De bic van de ING is INGBNL2A. In de code staan de letters NL uiteraard voor Nederland. Ook op de website swift.com is het mogelijk om de bic code te vinden.
Enkele andere bic codes van veel voorkomende banken in Nederland:
SNS: SNSBNL2A
ABN AMRO: ABNANL2A
ASN Bank: ASNBNL21
Regiobank: RBRBNL21
Triodos Bank: TRIONL2U
Bunq: BUNQNL2A
Waar wordt een BIC Code voor gebruikt en hoe deze is opgebouwd?
De bic code wordt zoals genoemd gebruikt voor het internationale betalingsverkeer tussen banken. Het is meestal opgebouwd uit acht tekens. De eerste vier letters voor de naam van de bank, dan twee letters voor de landcode en als laatste enkele tekens voor de aanduiding van de locatie. Een stad of adres van de bank.
Bij een internationale overschrijving vermeld je het rekeningnummer dat voorafgaat door 4 letters en 2 cijfers. Deze bic code vind je ook op je rekeningafschriften.