Ga naar de inhoud
Handigboekhouden.nl
  • Werkwijze
  • Tarieven
  • Dienstverlening
  • Kennisbank
  • Contact

Eindbalans

Algemeen

Inhoud van dit artikel

Wat is een eindbalans?

De eindbalans opstellen is een vast onderdeel voor je bedrijf en is – net als het maken van de jaarrekening- verplicht. Als onderneming zul je altijd te maken krijgen met een begin- en eindbalans. De beginbalans baseer je op de gegevens van de eindbalans. Een eindbalans is essentieel voor een financieel en gezond bedrijf, dat weet elke ondernemer. Hiermee geef je aan hoe het met de onderneming gaat. Heel belangrijk dus.

Het belang van een eindbalans voor een onderneming

Met een eindbalans aan het einde van een jaar, maak je het resultaat van de onderneming inzichtelijk en zie je hoe het met de weerbaarheid van je onderneming is. Een eindbalans maakt helder of er winst of verlies is gemaakt. Aan de hand van de eindbalans is ook de liquiditeit goed te bepalen. Zijn er bijvoorbeeld voldoende liquide middelen voor uitbreiding of een investering? Is de onderneming voldoende weerbaar? Allemaal gegevens die belangrijk zijn voor de toekomst van een bedrijf. De eindbalans bestaat altijd naast de beginbalans.

eindbalans

Wat is er te zien op de eindbalans?

De eindbalans geeft een overzicht van alle bezittingen en schulden aan het einde van een periode. Alle bezittingen, het vreemd vermogen én het eigen vermogen. Voor de Belastingdienst is het opstellen van een eindbalans verplicht. Bij de aangifte inkomstenbelasting (of vennootschapsbelasting) heb je deze nodig. Meestal maak je de eindbalans op 31 december van het jaar op. Het is altijd een momentopname, net als de beginbalans. Activa en passiva moeten wat betreft het saldo in balans zijn. Dat wil zeggen dat beide zijden van de balans op hetzelfde bedrag uitkomen.

Activa

Activa zijn de bezittingen in de onderneming en bestaan uit vaste activa en vlottende activa. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een of meerdere auto’s in een bedrijf, het kantoorpand, de inventaris, machines, voorraden, computers. Naast de vaste en vlottende activa behoren ook de liquide middelen tot de activa; middelen die makkelijk om te zetten zijn in geld. En waar de schulden mee af te lossen zijn. Dat zijn bijvoorbeeld ook de debiteuren.

Passiva

Passiva zijn de schulden van een bedrijf die zichtbaar zijn op de eindbalans; het vreemd vermogen en het eigen vermogen. Dat zijn bijvoorbeeld crediteuren die nog niet zijn betaald, een lening die kortlopend of langlopend is. Het is belangrijk dat de som van de schulden niet te hoog is.

Ratio’s berekenen

De verschillende ratio’s zijn goed te berekenen op basis van de gegevens op de begin en eindbalans. Ze geven een belangrijk overzicht. Denk bijvoorbeeld aan Current ratio, Quick Ratio of Solvabiliteit. Zijn er op de balans aan het einde van het jaar goede cijfers te zien dan is het bedrijf mogelijk ook geschikt en de moeite waard om in te investeren. De onderneming heeft dan waarde en wordt daarmee interessant voor beleggers. Ook daarvoor is het van belang en waardevol om een eindbalans op te maken.

eindbalans opstellen

Het staken van een onderneming

Het kan natuurlijk ook zijn dat je wilt stoppen met je onderneming. Of dat je organisatie in staat van faillissement verkeert. Ook dan is de eindbalans opmaken verplicht. De onderneming beëindigen noemen we staking. Het maken van de eindbalans zal dan niet aan het einde van het jaar zijn maar op de datum van de staking. Op basis van de eindbalans die je opmaakt met alle informatie bepaal je de waarde van de onderneming. Dat vormt ook de basis waarover je belasting betaalt.

Gebroken boekjaren

Een eindbalans wordt niet altijd opgemaakt per 31 december van een jaar. Als de aard van jouw product of dienst een ander tijdstip rechtvaardigt, wordt er gesproken van een gebroken boekjaar. Denk aan een organisatie zoals de Betaald Voetbalorganisatie. Zij werken met een gebroken boekjaar, dat eindigt op 30 juni, het officiële einde van een voetbalseizoen.

Online boekhouding

Soms weet je als ondernemer niet goed waar te beginnen, veel ondernemers zien er zelfs tegenop. In online boekhoudsoftware zie je snel en gemakkelijk een overzicht van de balans waardoor je het jezelf een stuk gemakkelijker maakt.

Hulp nodig?

Wij gaan verder dan alleen het verwerken van je boekhouding
Aanvragen

Met Handigboekhouden
nooit meer:

Software nodig

Gebruik je nu moneybird, e-boekhouden of een ander pakket. Het is vanaf nu niet meer nodig. Wij werken in de het meest gerenommeerde pakket van Nederland, Exact Online. En het gebruik hiervan is gratis voor jou!

Boekhouding bijwerken

Verleden tijd voor het zelf bijhouden van je administratie. Je stuurt via app of email je bonnen door, je zorgt voor de bankkoppeling en klaar is kees voor jou! Laat de rest maar aan ons over.

Stress

Wanneer moest die btw aangifte ook alweer binnen zijn? Zit er een uiterlijke termijn op het indienen van de aangifte inkomstenbelasting? Al je zorgen zijn verleden tijd: wij zorgen voor tijdige indiening van je aangiften!

Maar wel:

Support bij vragen

Heb je vragen over het gebruik van onze systemen, of over jouw specifieke situatie? Je kunt ons bereiken via chat of email. Op afspraak is een telefonisch overleg ook mogelijk!

Boekhouding up-to-date

Je boekhouding is altijd up-to-date. Als je je bonnen en factuur aanlevert, verwerken wij deze binnen 48 uur in je boekhouding. Door ons portaal heb je dan ook altijd de juiste cijfers bij de hand.

Tijd om te ondernemen

Je boekhouding is in goede, vertrouwde handen. Geen zorgen meer over de administratieve kant van het ondernemen, maar lekker veel tijd over om aan je onderneming te werken!

Aanvragen

Meer informatie over onze diensten? Begin dan op: Online Boekhouder – Handigboekhouden.nl

Deel dit artikel

Algemeen

  • Werkwijze
  • Tarieven
  • Dienstverlening
  • Kennisbank
  • Contact
Menu
  • Werkwijze
  • Tarieven
  • Dienstverlening
  • Kennisbank
  • Contact

Contactgegevens

  • info@handigboekhouden.nl